Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Stichting Jan Nieuwenhuizen te Tiel, 1991 - 2004

0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971
1. Inleiding
1.1.
Algemeen
"Ik ben er nog niet zo zéker van dat, nationaal gezien, de nadruk op de formatie van een intellectuele elite te verkiezen is boven de formatie van een goed geschoolde massa" *  .
De Latijnse school te Tiel en haar opvolgers zijn ondanks het feit, dat ze niet zo groot zijn geweest en dat af en toe de financiële lasten voor de stad nauwelijks waren op te brengen, toch wel van belang geweest. Mede door deze school heeft de stad haar betekenis als streekcentrum versterkt. De Latijnse school is een opstapplaats geweest voor een aantal (onderwijs-) geleerden. Ook komen in de registers een aantal bekende Tielse en Betuwse familienamen voor als; Tijdeman, van Lidth de Jeude, Rink en Ridder van Rappard. Van beroemde personen, die hun opleiding aan het Tiels gymnasium hebben genoten, zijn o.a. de volgende noemenswaardig; actrice Mary Dresselhuys *  , vicevoorzitster van de tweede kamer mevr. Stoffels van Haaften, politiescheikundige van Ledden Hulsebosch, directeur van het bureau voor de statistiek van Zanten, de dichter Menno ter Braak, en A.V.R.O.-voorzitter G. de Clerq. Het belang van de school ligt hem ook aan de enorm lange geschiedenis. Het is één van de weinige kloosterscholen, die zich ontwikkelt heeft tot een gymnasium.
1.2. Voorgeschiedenis
1.3. Stedelijke Latijnse school
1.4. Progynnasium
1.5. Gymnasium
1.6. Tiels gymnasiumfonds
1.7. Lustrumcommissie
1.8. Boekenfonds
1.9. Oudercommissie
1.10. P.H. Tijdeman 1798-1868
1.2. Archiefvorming en Archiefzorg
1.3. Verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
14
Toegangstitel:
K. Zandberg, Inventaris van de archieven van de Latijnse School, later pro-gymnasium en gymnasium te Tiel, (1694) 1801-1971, met aanvullingen van W. Veerman en H. Merkelbach