Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Burgemeesterskring Tiel, 1947 - 1958

3266 Archief van het Herdenkingscomité 350 jaar verrassing van Zaltbommel, 1922

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het comité dat in 1922 de 350-jarige herdenking organiseerde van de inname van Zaltbommel op 31 juli 1572, is ontstaan op initiatief van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente Zaltbommel. Op 27 februari van dat jaar kwamen de leden voor het eerst bij elkaar. Behalve de beide predikanten ds. Smit en Knipscheer hadden in het comité zitting het kerkenraadslid A.C. Kaasjager, ouderling G.J. van Voorden, diaken C.M. van Maaren en de kerkvoogden W.C. Pleyte en L.P. van Anrooy. Het gezelschap werd versterkt met burgemeester J.F.B. van Hasselt, A.G. van Anrooy en L. Beckering Vinckers. Behalve de herdenking van deze gebeurtenis had de Hervormde Gemeente Zaltbommel ook kerkherstel als doel, zowel in materiële als morele zin. De financiering bestond uit particuliere giften, collecten, kaartverkoop voor een concert in de Sint Maartenskerk en de verkoop van herdenkingsbordjes. Men hoopte op een flink batig saldo ten behoeve van het 'kerkherstel'. Voor de festiviteiten op 31 juli 1922 werden programma's gedrukt en herdenkinsgborden met bekers gemaakt door de fa. Oud-Delft te Nijmegen. Uiteindelijk kon het comité de rekening afsluiten met de batig saldo van 1.796,56 gulden. De uitgaven beliepen 1.626,95 gulden. Het batige saldo kwam ten goede aan de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Zaltbommel. Ds. Knipscheer opperde om een herdenkingsboekje te financieren met het overschot, wat later ook gerealiseerd is. Op 6 oktober 1922 werd het comité ontbonden.
Het archief is in 1985 in bewaringgegeven door de Hervormde gemeente Zaltbommel, tegelijk met het kerkarchief. Het kerkarchief was in de jaren 1973-1975 geinventariseerd door een werkgroep. Alle stukken van het comité werden toen onder één inventarisnummer beschreven (3021/1422). In 2006 zijn de stukken uit het kerkarchief gelicht en afzonderlijk beschreven. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid. De omvang bedraagd 0,12 meter.
Sil van Doornmalen, september 2006.

Kenmerken

Datering:
1922
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12
Categorie: