Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Scouting te Tiel, voorheen de Padvinderij, 1936 - 2008

0507 Archief van de Scouting te Tiel, voorheen de Padvinderij, 1936 - 2008

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Aanwijzingen voor de gebruiker
1.2. Algemeen
0507 Archief van de Scouting te Tiel, voorheen de Padvinderij, 1936 - 2008
1. Inleiding
1.2.
Algemeen
De padvinderij in Tiel behoort tot een van de oudste in Nederland. Immers landelijk opgericht in 1910, werd al twee jaar later in Tiel een comité gevormd met het doel een afdeling van de Nederlandsche Padvinders Organisatie op te richten. Helaas is uit die tijd geen origineel archiefmateriaal bewaard gebleven van de padvinders zelf en is daarom ook niet bekend wanneer het werd opgeheven. In 1920 was men vermoedelijk al niet meer aktief.
Rond 1928 is men opnieuw van start gegaan als Christelijke afdeling, die De Batouwsche Padvinders werden genoemd. In 1933 werd met een meisjesgroep begonnen, De Waalkanters geheten en na de oorlog, in 1946 een R. K. meisjesgroep Jeanne d'Arc. In 1936 werd er een R. K. padvindersafdeling, de St. Maartensgroep, opgericht. De vooroorlogse groepen bleven aktief totdat de Duitse bezetting in 1941 de Engels georienteerde padvinderij verbood.
Na de oorlog werd met goede moed weer opnieuw gestart, al kan niet ontkent worden, dat de Nederlandse neiging tot seperatisme sterk aanwezig was. Al in 1946 splitste de Chassé-groep zich af van de Batouwers. Daartegenover staat dat men als gevolg van de landelijke reorganisatie van 1973 ook onderling nauwer ging samenwerken. De St. Maarten en St. Jeanne d'Arc gingen samen in de Stichting Dominique en de Batouwse Padvinders en de Waalkanters gingen op in de Stichting De Batouwers. De eigendommen van de Chassé-groep gingen in 1974 over naar De Batouwers. Het ging nog verder. Per januari 1975 werd de Stichting Scouting Tiel opgericht. Nadat in 1982 Dominique en Batouwers werden opgeheven, bleef Scouting Tiel als enige actieve club over. Interne conflicten hebben er toe geleid dat in 1989 een splitsing optreedt. De nieuwe groep ging Scouting Phoenix heten. Beide groepen hebben zich met elan ingezet en veel activiteiten ontwikkeld met en voor de leden. Onderling bleven de praktische contacten aanwezig. Toen midden 90-er jaren er gebrek aan leiding bij Scouting Tiel ontstond, werd naar een oplossing gezocht. Dat resulteerde er in dat men weer ging fuseren in 1997. De naam werd Scouting Phoenix Tiel. En daarmee was er weer één scoutinggroep in Tiel.
1.3. Groepen
1.4. Archief
1.5. Collectie J. van Gessel
1.6. Collectie C. van Meeuwen
1.7. Literatuur
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt - zie inventaris
Omvang in meters:
2
Toegangstitel:
Inventaris van het archief en de collectie Padvinderij / Scouting in Tiel, 1936-1999, W. Veerman 1997-2007
Categorie: