Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de stad Zaltbommel, 1525 - 1811

1212 Archief van de Stichting Jan Nieuwenhuizen te Tiel, 1991 - 2004

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Organisatie
1212 Archief van de Stichting Jan Nieuwenhuizen te Tiel, 1991 - 2004
1. Inleiding
1.1.
Organisatie
De oprichting van de Stichting Jan van Nieuwenhuyzen te Buren was een initiatief van de SNS-Bank te Tiel. Deze bank vindt zijn oorsprong in de "Maatschappij tot Nut van het Algemeen", opgericht in Edam in 1784. De belangrijkste initiatiefnemer hiervan was Jan Nieuwenhuyzen (1724 -1806), doopsgezind predikant te Monnikendam. De Maatschappij had tot doel "mede te werken tot verbetering van de verstandelijke, zedelijke en maatschappelijke toestand des volks...".
Uit deze doelstelling vloeide een aantal activiteiten voort als Nutsbibliotheken, Nutskleuterscholen en Nutsspaarbanken. Eén van de doelstellingen van de Nutsspaarbanken was om de spaarzin van het volk te bevorderen; daarom hadden deze spaarbanken geen winstoogmerk en werden de opgebouwde reserves voor een deel aangewend voor ideële doelen.
In 1887 kreeg de bank in Tiel een gebouw in de St. Agnietenstraat. In deze Spaarbank, vonden naast de spaarbankactiviteiten, veel culturele activiteiten plaats. Volgens de doelstellingen van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen speelde dit gebouw een belangrijke sociale en culturele rol in Tiel en omstreken.
Vanaf 1979 gingen de Spaarbanken te Tiel, Zaltbommel en Beesd verder onder de naam "Stichting Bondsspaarbank gevestigd te Tiel". In 1992 werd deze naam veranderd in "SNS bank Rivierenland NV". Bij deze naamsverandering wilde de bank ervoor zorgen "dat de verbondenheid met de regio niet alleen sterk blijft , maar zelfs kan uitgroeien". Daartoe werd op 8 januari 1992 een nieuwe stichting opgericht die naar de oprichter va het Nut, Stichting Jan Nieuwenhuyzen ging heten.
De stichting heeft een eigen budget en werkt onder het bestuur van de voormalige Stichting Bondsspaarbank te Tiel.
Uit artikel 2 van de statuten blijkt haar doelstelling:
"De stichting heeft ten doel het bevorderen van culturele, sociale, educatieve, charitatieve en andere activiteiten van ideële aard in het werkgebied van de voormalige Stichting Bondsspaarbank gevestigd in Tiel, alsmede het doen van uitkeringen met een ideële of sociale strekking, alles in de ruimste zin des woords".
Het uitgavenbeleid van de Stichting richt zich op de volgende twee trajecten:
1. Het initiëren of ondersteunen van activiteiten die het sparen bevorderen en
2. Het initiëren of ondersteunen van projecten van algemeen sociaal-maatschappelijk of ideëel belang. Dit uitgavenbeleid zal gericht zijn op een regionale uitstraling. Uit de toetsingscriteria blijkt onder meer dat: "Bij de activiteiten van de Stichting dient de verbondenheid met de Spaarbank Rivierenland te blijken opdat deze activiteiten een redelijke hoeveelheid goodwill en publiciteit voor de Spaarbank Rivierenland opleveren".
Bronnen:
1. Beleidsplan Stichting Jan Nieuwenhuyzen ( 7 april 1992) inventarisnr. 1
2. Brochure Stichting Jan Nieuwenhuyzen, Concepttekst (19 mei 1992) inventarisnr. 1

Kenmerken

Datering:
1991 - 2004
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
1,40
Toegangstitel:
NH 2006: Inventaris van het archief van de Stichting Jan Nieuwenhuyzen