Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

2135 Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1817 - 1936

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis
1.1.1. De gemeente Haaften in 1844
2135 Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1817 - 1936
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis
1.1.1.
De gemeente Haaften in 1844
"...gemeente in den Tielerwaard, provincie Gelderland, Benedendistrikt, kwartier en arrondissement Tiel, kanton Geldermalsen 98 k.d., 22 m.k., 8 s.d.); palende Noord aan de gemeente Deil, Oost aan Waardenburg, Zuid aan de Waal en West aan Herwijnen. Deze gemeente bevat de heerlijkheden Haaften, Hellouw en Tuil. Zij beslaat eene oppervlakte van 1588 bunder, 33 vierkante roeden 36 vierkante ellen, telt 341 huizen, bewoond door 366 huisgezinnen, uitmakende eene bevolking van ruim 1900 inwoners, die meest hun bestaan vinden in den landbouw; ook bestaat er in deze gemeente, boven het dorp, sedert het jaar 1826 eene steenbakkerij. Vroeger heeft er beneden het dorp eene steenbakkerij bestaan, doch deze is sedert tachtig jaren afgebroken. De Hervormden die hier 1870 in getal zijn, onder welke 600 Ledematen, maken de gemeente van Haaften, Hellouw en Tuil, welke in deze burgerlijke gemeente elk eene kerk hebben. De R.K. van welke men er 50 aantreft, worden tot de stat. van Varik gerekend.- De 4 Israëlieten welke men er vindt, behooren tot de ringsynagoge van Tiel. Men heeft in deze gemeente drie scholen, als: ééne te Haaften, ééne te Hellouw en ééne te Tuil, welke gemiddeld door eene getal van 185 leerlingen bezocht wordt...'. * 
1.1.2. Gemeentehuis
1.1.3. Bestuur/organisatie
1.1.4. Personeel
1.1.5. Openbaar vervoer
1.1.6. Economische aangelegenheden
1.1.7. Onderwijs en recreatie
1.1.8. Heerlijkheid Haaften
1.1.9. Het dorp en de heerlijkheid Hellouw
1.1.10. Het dorp en de heerlijkheid Tuil
1.2. Inventarisatie

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt, uitzonderingen per inventarisnummer aangegeven
Omvang in meters:
44,25