Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

2087 Archief van het Burgerlijk Armbestuur Ophemert, 1913 - 1962

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
2087 Archief van het Burgerlijk Armbestuur Ophemert, 1913 - 1962
1.
Inleiding
Het Burgerlijk Armbestuur van Ophemert werd in 1913 door de gemeenteraad van Ophemert ingesteld om vanaf 1 januari 1914 te functioneren. Het werd belast met de twee in de gemeente Ophemert bestaande weldadigheidsinstellingen, te weten het Algemeen Armenfonds te Ophemert en het Gereformeerde Armenfonds te Zennewijnen. Het Burgerlijk Armbestuur telde drie leden, twee woonden in Ophemert, de derde in Zennewijnen. Zij werden benoemd (voor een periode van 3 jaar), geschorst en ontslagen door de gemeenteraad. Zij werden bijgestaan door twee administrateurs, die geen lid werden van het armbestuur. De administrateur voor het Ophemertse fonds moest in Ophemert, die voor het Zennewijnse fonds te Zennewijnen wonen. Dit laatste fonds, dat in feite van oudsher de taken vervulde van de diaconie, werd in 1916 onttrokken aan het Armbestuur en werd weer een kerkelijke instelling. In de raadsvergadering van 7 april 1960 besloot de gemeenteraad van Ophemert tot de opheffing van het Algemeen Armenfonds van Ophemert en het Burgerlijk Armbestuur.
Het notulenboek van de vergaderingen 1914-1960 werd in 2000 overgedragen door de predikant van de N.H. gemeente te Ophemert aan de burgemeester van de gemeente Neerijnen tot opname in het archief van de gemeente Neerijnen. Het archiefstuk werd vervolgens overgedragen aan het streekarchivariaat West-Betuwe. In het archief van de gemeente Ophemert werd een deel van de financiële administratie aangetroffen. Alle stukken zijn in deze plaatsingslijst beschreven en bij elkaar geplaatst. Dat een deel van het archief verloren gegaan is, blijkt uit de verwijzingen in het notulenboek naar het brievenboek. Dit laatste is niet aangetroffen.
Het archief heeft een omvang van 0,75 strekkende meter.

Kenmerken

Datering:
1913 - 1962
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,75