Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

0402 Archief van het gemeentebestuur van Tiel, 1946 - 1984

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De gemeente
0402 Archief van het gemeentebestuur van Tiel, 1946 - 1984
1. Inleiding
De gemeente
Deze inleiding bevat enkele hoofdlijnen in de ontwikkeling van de gemeente Tiel. Voor een meer gedetailleerde ontwikkeling geeft het archief natuurlijk de nodige informatie.

Na de Tweede Wereldoorlog begint de gemeente Tiel zijn ontwikkeling met een kapotgeschoten stad. Dit feit blijft vaak onderbelicht in de landelijke oorlogsgeschiedenis, waarschijnlijk omdat niet de Duitse bezetter maar de Engelse bevrijder hiervoor verantwoordelijk is. De wederopbouw is in de eerste naoorlogse jaren het belangrijkste aandachtspunt.

In de jaren vijftig wordt volop buiten de stadsgrachten uitgebreid zoals Tiel-Oost en de Bomenbuurt. Belangrijk voor ontsluiting van de gemeente is de aanleg van de A15 en de opening van het Amsterdam Rijnkanaal. Het nieuwe industrieterrein Kellen maakt optimaal gebruik van deze nieuwe infrastructuur. In 1956 wordt Drumpt geannexeerd dat tot de in dat jaar opgeheven gemeente Wadenoijen heeft behoord. In de jaren zestig vindt de uitbreiding plaats van de uitbreidingsplannen Tiel-West I en Tiel-west II.
De werkgelegenheid, die in de jaren Vijftig al groeit, neemt aanzienlijk toe en Tiel ontvangt zijn eerste gastarbeiders zoals de buitenlandse werknemers dan worden genoemd. Naast de Molukkers die zich in Tiel-West vestigen, vormen de Turken de tweede allochtone bevolkingsgroep.
Regionaal begint in die tijd de intergemeentelijke samenwerking in bijvoorbeeld het onderwijs en de sociale voorzieningen. Een van de eerste gemeenschappelijke regelingen is het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg dat in 1961 van start gaat.
Economisch gaat het in Tiel sinds de jaren zeventig minder goed. Weliswaar vestigen zich er nog steeds nieuwe bedrijven, maar de werkeloosheid stijgt. De A15 wordt verder oostelijk doorgetrokken en de Prins Willem Alexanderbrug wordt aangelegd. Cultureel zijn er aanwinsten zoals het jongerencentrum De Spil, de Muziekschool en de schouwburg Agnietenhof.
In 1978 ondergaat de gemeente opnieuw een uitbreiding, als Zennewijnen, Wadenoijen en een deel van Kapel-Avezaath bij Tiel worden gevoegd.
In de jaren tachtig groeit de gemeente verder door de bouw van onder andere de woonwijk Rauwenhof. Maar de economische daling zet zich ook voort. De metaalwarenfabrieken Kurtz, Metawa en Rio worden gesloten en ook voor De Maatschapij De Betuwe, sinds een aantal jaren in handen van Hero, valt het doek.

Literatuur:
o.a. Kalendarium van Tiel (delen I t/m V) van de Historische Werkgroep Tiel van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en omstreken. (Voor dit archiefblok met name deel V).
Bestuur en gemeentelijke organisatie
Het archief

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
40
Opmerkingen:
Bij de gemeente Tiel bekend als blok A.