Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3297 Verzameling archiefstukken en documentatie van E.A. van Geffen over Ammerzoden en Well, 19e en 20e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
E.A. van Geffen
Eliza (Lies) Antonius van Geffen is op 28 juni 1912 geboren te Ammerzoden. Hij was de zoon van Antonie van Geffen (1860-1936) en Hendrika van Zon (1870-1951). 1) In 1950 huwde hij in de gemeente Vlijmen met Maria Johanna van Son (1919-2012) uit Nieuwkuijk. Het echtpaar bleef kinderloos. Lies van Geffen had van jongs af aan belangstelling voor geschiedenis. Hij verzamelde literatuur, foto's, bidprentjes, knipsels en archivalia met betrekking tot de geschiedenis van zijn geboorte- en woonplaats. Hij was bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van het plaatselijke kasteel en de katholieke kerk. Naast een bescheiden bestaan als landbouwer en opperman in de bouw, volgde Lies in 1936 zijn vader op als 'kassier' (beheerder) van de plaatselijke Boerenleenbank. Vandaar zijn bijnaam in het dorp: Lies de Kassier. In 1959 moest hij terugtreden bij de Boerenleenbank en begon een filiaal van de Nederlandse Middenstandsbank (NMB).
Lies begon in 1955 met het optekenen van verhalen over het verleden van Ammerzoden en zijn inwoners onder de titel 'Ammerzoden. Een dorp rond een oud kasteel'. Zijn verzameling en aantekeningen verwerkte hij uiteindelijk in 29 banden van 100 bladzijden. Hij heeft niet alle banden af kunnen maken. Lies van Geffen overleed in 1968. In sommige delen zijn daarom alleen foto's ingeplakt, nog zonder toelichting. Hier en daar veroorloofde hij zich een uitstapje buiten de dorpshistorie. In de eerste plaats betrof het dan het dorp Well dat tot de oude heerlijkheid Ammerzoden heeft behoord en waar een 'kasteeltje' staat, Slot Well. Verder komen naar gelang de onderwerpen die hij beschrijft andere dorpen uit de Bommelerwaard aan bod.
Collectie en inventarisatie
De collectie bestaat uit twee delen; een reeks van 29 banden met aantekeningen, ingeplakte knipsels, foto's, bidprentjes en andere archivalia en een reeks omslagen met allerlei losse materialen. Twee banden vallen buiten de oorspronkelijke opzet van Lies van Geffen. Een band (nummer 3297/6) bevat stukken over de Ammerzodense burgemeester Verdegaal en zijn opvolger. De foto's en krantenknipsels uit de periode 1967 - 1975 zijn ingeplakt na het overlijden van Lies door zijn vrouw. Band nummer 3297/13 bevat een portrettenreeks en enige andere documentatie over pausen van de katholieke kerk. Dit deel is wel aangelegd door Lies zelf. Een deel van de archivalia die afzonderlijk beschreven is werd aangetroffen in de 29 banden. In verband met digitalisering van de banden zijn deze losse stukken er uit verwijderd en apart beschreven.
Tussen de ingeplakte foto's zitten vele unieke oude opnamen. Van de restauraties van de hervormde ruïnekerk (1950) en het kasteel te Ammerzoden (1959-1968), waarbij Lies van Geffen zelf betrokken was, heeft hij ook eigen opnamen gemaakt. Van de restauratie van het kasteel is een kleurenreeks bewaard.
Tot de collectie behoorden ook enkele archiefstukken van oud-notarissen van Ammerzoden. Deze zijn overgebracht naar de collectie archiefstukken die het Streekarchief Bommelerwaard al in 1998 kreeg van de weduwe van Lies van Geffen (archiefblok 3146). Aangetroffen stukken betreffende de Boerenleenbank te Ammerzoden zijn overgebracht naar de archieven van de Rabobanken in de Bommelerwaard (archiefblok 3258). Losse foto's en bidprentjes (nrs. 3297/325-3297/326, 3297/328-3297/349) zijn opgenomen in de respectieve collecties 3500 en 3501. Enkele stukken zijn na 1968 bewaard door mevrouw M.J. van Geffen - Van Son en toegevoegd aan deze collectie.
De Collectie is in 2012 geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard door de executeur-testamentair van mevrouw M.J. van Geffen van Son, J.H. Kras te Ammerzoden. Er zijn geen beperkingen ten aanzien van de openbaarheid. De omvang van de collectie bedraagt 1,5 strekkende meter.
Sil van Doornmalen,
februari 2013.
Noten
1) Zie inventarisnummer 3297/26.
Literatuur
W. Breedveld, Lies van Geffen, kroniekschrijver uit liefhebberij, in: De Gelderlander september 1959
S.E.M. van Doornmalen, E.A. van Geffen (1912-1968), kroniekschrijver van Ammerzoden, in: Tussen de Voorn en Loevestein 30(1994)nr.87 p.11-12
N.N., Lies van Geffen: schrijft geschiedenis van Ammersoijen, in: Brabants Dagblad 4 februari 1961

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1,50
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.