Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

0747 Archief van de Hervormde gemeente Tricht, 1646 - 1981

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Burgerlijke overheid
1.2. Tricht voor de reformatie
1.3. De reformatie
0747 Archief van de Hervormde gemeente Tricht, 1646 - 1981
1. Inleiding
1.3.
De reformatie
In Gelderland verliep de Reformatie traag en maakte weinig vorderingen. De steden Culemborg (1566), Zoelen (1576), Tiel (1580) en Zaltbommel (1572) waren de eersten waar de Hervorming ingang vond. De adel en jonkers alsmede de ambtsdragers bleven katholiek. Hertog Karel van Gelre bleef tot zijn dood tot het oude geloof behoren. Zijn opvolger, die maar vijf jaar regeerde, ging later openlijk tot de nieuwe leer over. In 1559 werd koning Philips II door leden van het Hof van Gelderland bericht: "Geprezen zij God, de oude Katholieke godsdienst wordt in 't algemeen goed en plichtmatig nageleefd, maar dagelijks besmetten zich enigen met dwalingen en verdoemde meningen". Na de Unie van Utrecht en de aanstelling van Jan van Nassau als stadhouder in 1576 zette de Hervorming zich krachtiger door, doch Everhardt van Reijdt, secretaris van de stadhouder, schreef dat overal nog de mis en het pausdom in gebruik waren. Prins Maurits schreef in 1608 in Ben brief aan koning Henri IV van Frankrijk dat de bevolking van Gelderland nog grotendeels katholiek was *  . De predikant van Rumpt, ds Johan Cornelius ab English schreef nog in 1660 aan de ambt-man van (Zalt)bommel, dat de gemeente verdrukt werd door de vele paapse officieren, schout en secretaris, kerk- en armmeesters en dat er nog veel openlijke "paapse ceremoniën" waren. Van de Tielse ambtman en richter Dirk Vijgh wordt verhaald, dat hij op een dag alle pastoors in de Neder-Betuwe gedwongen zou hebben om de nieuwe leer te prediken. Hij was niet kieskeurig om zijn doel te bereiken en het zou niet onmogelijk zijn, dat hij door intimidatie of dreiging de pastoors tot geloofsverandering heeft kunnen dwingen.
Wanneer in Tricht de overgang naar de Hervorming precies heeft plaats gevonden is onbekend. In de acta van de classis Gorinchem wordt in 1582 melding gemaakt van de afwezigheid van Cornelius van Tricht *  . In 1599 werd candidaat Johannes Wigelius als predikant bevestigd.
1.4. Classicale indeling
1.5. Kerkeraad
1.6. Diakonie
1.7. Kerkvoogdij
1.8. Het kerkgebouw
1.9. Predikantenlijst Tricht
1.10. Inventarisatie

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
5,50
Toegangstitel:
J.D. Markestein, Inventaris van de archieven der Hervormde Gemeente Tricht