Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

0926 Archieven van het gemeentebestuur van Kesteren, 1812 - 1937

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
Deze inventaris bestaat uit drie deel toegangen die elk een afzonderlijke inleiding hebben.
Inventarissen
3. Archief van de gemeente Kesteren
3.3. Bijlagen
3.3.4. Bijlage 3: Hinderwetvergunningen 1876-1937
0926 Archieven van het gemeentebestuur van Kesteren, 1812 - 1937
Inventarissen
3. Archief van de gemeente Kesteren
3.3. Bijlagen
3.3.4.
Bijlage 3: Hinderwetvergunningen 1876-1937
NB:
Bij Koninklijk Besluit van 31 januari 1824 (Stbl.19) werd voortaan vergunning verlangd voor inrichtingen die gevaar, schade of hinder zouden kunnen veroorzaken aan de omgeving. Afhankelijk van de soort van inrichting werden de vergunningen verleend door de Koning, Gedeputeerde Staten van een provincie of de gemeente. In 1875 werd het besluit aangepast in de Fabriekswet (Stbl.95) Sindsdien verleent, op enkele uitzonderingen na, het college van burgemeester en wethouders alle vergunningen. De Fabriekswet werd in 1896 (Stbl.222) gewijzigd met enkele artikelen uit de Veiligheidswet van 1895 (Stbl.137). Sindsdien spreekt men van de 'Hinderwet'.
In het archief van de gemeente Kesteren is geen afzonderlijke serie met stukken over de verleende hinderwetvergunningen aanwezig. De stukken bevinden zich in de correspondentie. Vanaf 1918 zijn de stukken te vinden onder rubriek 19: Fabriekswetten.
Om het zoeken naar de stukken te vergemakkelijken is een index gemaakt op de besluiten van het college van burgemeester en wethouders waarbij vergunning werd verleend. Aan de hand van de datum van de vergunning kan gezocht worden in de correspondentie naar de bijbehorende stukken.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
43