Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3240 Archief van de Wit-Gele Kruisvereniging afdeling Maasdriel, vanaf 1981 Kruisvereniging Maasdriel, 1930 - 2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De plaatselijke afdeling van het Wit-Gele Kruis in Kerkdriel is op 15 mei 1930 opgericht. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw klinkt door de toenemende complexiteit van het werk de roep om centralisatie en opschaling steeds luider. In 1981 gaan de Wit-Gele Kruisvereniging en de Groene Kruisvereniging in Kerkdriel op in één Kruisvereniging Maasdriel. In de jaren tachtig en negentig lopen enkele initiatieven tot fusie van Bommelerwaardse kruisverenigingen, mede ingegeven door gemeentelijke herindelingsplannen, dood. De Kruisvereniging Maasdriel bestaat nog steeds.
De bovenlokale organisatie van het Kruiswerk in Nederland is in de jaren tachtig en begin negentig aan het veranderen en op zoek naar schaalvergroting. De kruisverenigingen in de Bommelerwaard richten in 1980 de Regionale Kruisvereniging Bommelerwaard op, ookwel Basiseenheid Bommelerwaard genoemd. In 1989 gaan de regionale verenigingen van de Bommelerwaard, West-Betuwe en Tiel-Buren op in de (Districts)Kruisvereniging Rivierenland. In 1993 wordt de vereniging omgezet in een stichting, de Stichting Kruiswerk Rivierenland. Dat jaar gaat het Kruiswerk samen met het maatschappelijk werk in de regio op in de nieuwe organisatie Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk. De Stichting Kruiswerk Rivierenland blijft wel als afzonderlijke stichting bestaan. In Maasdriel en Ammerzoden blijven ook de plaatselijke kruisverenigingen bestaan, hoewel veel taken en de administratie overgeheveld worden naar de bovenlokale organisatie. Met de oprichting van de regionale thuiszorg organisaties werden in 1992 de Provinciale Kruisvereniging Gelderland opgeheven.
Het archief is in 2004 op verzoek van de heer B. Scholten te Kerkdriel, oud-voorzitter Kruisvereniging Maasdriel, na diens overlijden geschonken aan het streekarchief. Het archief was niet compleet, zo ontbraken de notulen van vergaderingen. In maart 2006 kreeg het streekarchief een aanvulling op het archief via de parochie Sint Martinus te Kerkdriel. De stukken waren nog afkomstig uit de nalatenschap van de heer Scholten. Deze aanvulling bevatte notulen en jaarverslagen vanaf 1930. De overige archivalia van voor 1945 zijn waarschijnlijk in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.
De omvang van het archief bedraagt 0,4 m. Er zijn geen beperkingen gesteld aan de openbaarheid.
S.E.M. van Doornmalen, februari 2005, aanvulling april 2006.

Kenmerken

Datering:
1930 - 2002
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,37
Categorie: