Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

0142 Archief van de Fundatie Christelijke Belangen te Tiel, 1889 - 1987

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis / Biografie
0142 Archief van de Fundatie Christelijke Belangen te Tiel, 1889 - 1987
Inleiding
Context
Institutionele geschiedenis / Biografie
De Vereeniging tot Evangelisatie te Tiel werd in 1890 opgericht. Belangrijke financiers van de evangelisatie in Tiel waren de zusters Henriette en Johanna (Jeanne) Spiering., bekend als de dames Spiering. Hun eerste project was een zondagsschool op hervormde grondslag, die in 1889 werd gesticht. Daarna realiseerden ze een eigen kerkgebouw voor de rechtzinnigen aan de Gasthuisstraat, de Eben Haëzer. Deze werd in 1909 ondergebracht in de Fundatie Christelijke belangen. In 1917 werd de kerk vergroot en werd ook een verenigingsgebouw opgericht, genaamd Ons Huis. De dames Spiering hebben zich hun hele leven ingezet voor de kerk en de maatschappij. Ze hebben veel gerealiseerd in Tiel. Naast de Fundatie hielden ze zich bezig met onderwijs en welzijnswerk: zo stichtten zij het christelijk ziekenhuis Bethesda.
De erfenis van de dames Spiering wordt nog altijd beheerd door de Fundatie Christelijke belangen. De huidige Fundatie steunt kerkelijke en maatschappelijke doelen. In 2009 werd een tweejaarlijkse prijs, de Spieringprijs, ingesteld, voor menswaardige zorg.

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt - zie inventaris
Omvang in meters:
2
Opmerkingen:
Oud toegangsnummer 0207.
Toegangstitel:
Magazijnlijst met aanvullingen van het archief van de Fundatie Christelijke Belangen (1888) 1909-1990