Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3271 Archief van de gezamenlijke colleges van burgemeester en wethouders in de Bommelerwaard en Heerewaarden, (1968) 1970 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Oprichtingm, ontwikkeling en opheffing
2. Taken
3271 Archief van de gezamenlijke colleges van burgemeester en wethouders in de Bommelerwaard en Heerewaarden, (1968) 1970 - 1998
Inleiding
2.
Taken
Het overlegorgaan is in het leven geroepen om als gemeenten in de Bommelerwaard en Heerewaarden gezamenlijk tot regionale voorzieningen te komen. Daartoe werd in een eerste vergadering een commissie prioriteiten regionale voorzieningen ingesteld die een overzicht opstelde van bestaande en gewenste regionale voorzieningen en welke prioriteiten daarbij in acht genomen zouden kunnen worden.
De conclusie van de commissie was dat de navolgende regionale voorzieningen voor de bevolking van het gebied het meest van belang zouden zijn:
- Algemene hulpverleningsdienst regionale brandweer
- Regionale ambulancedienst
- Schooladviesdienst
- Samenwerking op het gebied van sport en cultuur
- Intergemeentelijke sociale dienst
- Intergemeentelijk structuurplan
- Verwijdering en verwerking vaste afvalstoffen
- Openbaar vervoer
Later werden er ook gezamenlijk standpunten ingenomen met betrekking tot advisering van de gemeenteraden over diverse actuele zaken.
In de jaren zeventig van de twintigste eeuw speelden vooral: De bevordering van de woningbouw in de Bommelerwaard, het structuurplan voor de Bommelerwaard, toetreding tot het Stadsgewest ’s-Hertogenbosch, vuilverwerking, noodslachtplaats in Velddriel, streekvervoer in de Bommelerwaard, subsidiëring van diverse verenigingen / stichtingen waar onder de muziekschool en het dierenasiel Bommelerwaard, instelling streekarchivariaat, werkloosheidsproblematiek, streekplan rivierenland, versterking van het lokaal bestuur / gemeentelijke herindeling, het opstellen van een sociaal cultureel plan Bommelerwaard.
In de jaren tachtig en negentig werd nog steeds gesproken over de herindeling, instelling streekarchivariaat, vuilverwerking, streekvervoer maar er werd ook steeds meer gesproken over aangelegenheden op het gebied van sociale zaken, werkloosheid, maatschappelijke dienstverlening en dergelijke.
Vanuit de gezamenlijke colleges werden ook een of meerdere vertegenwoordigers aangewezen als vertegenwoordiger in diverse stichtingen en verenigingen zoals de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Bommelerwaard, de Schooladvies- en begeleidingsdienst Gelders Rivierengebied, het Woonwagenschap Gelders Rivierengebied, de Gasmaatschappij Gelders Rivierengebied, de Waterleiding Maatschappij Gelderland, het Werkvoorzieningsschap Westelijk Gelderland en de Stichting Welzijn Ouderen Bommelerwaard en Heerewaarden.
3. Het archief

Kenmerken

Datering:
(1968) 1970 - 1998
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
2