Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

0699 Archief van het gemeentebestuur van Beusichem, 1818 - 1945 (1952)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.3. Geschiedenis van het archief
0699 Archief van het gemeentebestuur van Beusichem, 1818 - 1945 (1952)
1. Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
Beusichem maakte als zelfstandige gemeente geen deel uit van het in 1963 opgerichte Streekarchivariaat Tiel - Buren – Culemborg. Daarin kwam verandering na de herindeling van 1 januari 1978. Sindsdien vormen Beusichem, Buren en Zoelen de nieuwe gemeente Buren. De oude gemeente Buren maakte wel deel uit van het streekarchief.

Het tientallen meters tellende 19e en 20e eeuwse archief van de gemeente Beusichem was praktisch ontoegankelijk, op het nieuwste gedeelte na, dat naar de Basis Archief Code was geordend. Het archief bleef, ook na de herindeling, nog in het voormalige raadhuis van Beusichem staan, vanwege de nijpende behuizingproblematiek van de nieuwe gemeente Buren. Wel werd van het Beusichemse archief intussen een summiere plaatsingslijst opgesteld. De nummering van de lijst had betrekking op dozen; alleen enkele grote registers kregen een eigen nummer. Het Beusichemse raadhuis was inmiddels verkocht.

Pas eind 1982, met de ingebruikname van het archiefpand aan het Achterbonenburg nr. 6 in Buren, kwam aan deze situatie een einde. Vanwege de beperkte beschikbare openstelling van het pand – twee dagen en later één dag per week – behoorde een echte inventarisatie nog niet tot de mogelijkheden.
Dat gebeurde dan ook pas na de centralisatie van de verschillende archiefbewaarplaatsen in de nieuwbouw van 2012. De inventarisatie werd in 2013 afgerond. Deze herinventarisatie zorgde voor de beschrijving van alle bestanddelen afzonderlijk, waarmee de depotlijst kon vervallen. Het belangrijkste deel van het archief bestaat uit series, zoals de notulen, de aanbestedingen, de jaarlijkse correspondentie, de begrotingen en de jaarrekeningen.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt
Omvang in meters:
44