Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3182 Archieven van notarissen in de Bommelerwaard 1432 - 1440, 1813 - 1935, 1432 - 1935

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3.2. Selectie
3.3. Aanvullingen
3.4. Ordening
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
3182 Archieven van notarissen in de Bommelerwaard 1432 - 1440, 1813 - 1935, 1432 - 1935
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.5.
Aanwijzingen voor de gebruikers
De toegang tot de archieven loopt via de repertoria. Daarin kan op datum gezocht worden in de korte inhoudsomschrijvingen van de akten. Slechts van enkele notarissen zijn er naamindexen op die repertoria aanwezig. Met de naam van de notaris, de datum en het nummer van de akte uit een repertorium kan de genummerde akte in deze inventaris vrij eenvoudig worden teruggevonden. De onderzoeker moet er rekening mee houden dat de repertoria ook de akten vermelden die 'in brevet' of 'in originali' zijn uitgegeven, waarvan het origineel aan de klant is gegeven en waarvan er dus géén akte aanwezig is in het archief van de notaris. Het gaat naar schatting om ongeveer 10% van de akten.
Soms ontbreken niet alleen de akten die in brevet / origineel zijn opgemaakt, maar ook andere (minuut)akten. Het kan dan gaan om akten die in de loop van de tijd verloren zijn gegaan, maar ook komt het voor dat de notaris later akten uit de serie heeft gehaald om iets af te kunnen werken, b.v. een erfenis. Die akten werden niet altijd later teruggeplaatst in de series. Akten van provisionele (voorlopige) verkoop zijn soms opgeborgen bij de akte van de definitieve verkoop of andersom. Het is bij verkopingen dus altijd zaak om te kijken op de plaats van beide akten. Soms is de akte van definitieve verkoop zelfs geschreven op hetzelfde stuk, direct onder de akte van de provisionele verkoop. Die akte van de definitieve verkoop heeft dan toch een (hoger) eigen nummer gekregen en is afzonderlijk vermeld in het repertorium. De beide akten kunnen onder een van beide nummers geborgen zijn.
Het repertorium van notaris H. van Dieden te Ammerzoden over de jaren 1813-1822 is in twee delen getranscribeerd en voorzien van een index op namen. De transcripties en indexen zijn opgenomen in de bibliotheek van de dienst onder de nummers 3503/1374DMAP (1813-1817) en 3503/1518DMAP (1818-1822).
Een aantal repertoria is op persoonsnaam geïndexeerd en op die namen kan gezocht worden op de website bij 'zoeken naar personen'. Het betreft (stand van zaken mei 2017) de repertoria van de Ammerzodense notarissen Van Dieden (1814-1839; niet het repertorium over 1813) en Ph.C. van der Pant (1839-1875) en van de Brakelse, vanaf 1820 Zaltbommelse, notaris J.M.G. Hoffman van Hove (1818-1821; niet zijn latere repertoria).

Daarnaast zijn de akten van Zaltbommelse notaris H. de Vyvario over de jaren 1432-1440 gedigitaliseerd beschikbaar op de website evenals inhoudsopgaven van die akten. De persoonsnamen die daarin voorkomen zijn ook op de website de vinden bij 'zoeken naar personen'.

Geadviseerd wordt om bij bronvermeldingen naast het toegangsnummer en inventarisnummer ook altijd de naam van de notaris, de datum van de akte en het aktenummer te vermelden.
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Niet beperkt
Omvang in meters:
62,50
Categorie: