Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

0476 Archief van Dorpspolder Vuren, 1882 - 1956

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0476 Archief van Dorpspolder Vuren, 1882 - 1956
1.
Inleiding
'...polder in den Tielerwaard, in het Benedendistrikt, arrondissement Tiel, kanton Geldermalsen, gemeente Vuren; palende N.W. aan den polder Broek, N. aan de polder Leuven, O. aan den Polder-van-Herwijnen, Z. aan de buitengronden tegen de Waal, W. aan den Polder-van-Dalem.
Deze polder beslaat, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 521 bunders, 83 vierkante roeden, 50 vierkante ellen...' aldus Van der Aa in 1848. * 
Tot 1826 gebruikte men voor de bemaling van de polder Vuren windmolens, die uitsloegen op de Waal. Bij hoog oppervlaktewater, wat dikwijls in de winter voorkwam, konden de molens echter niet uitslaan. Vanaf 1826 loosde men op de Linge.
Onder het regime van de familie Viruly, vanaf 1822 in het bezit van de heerlijkheden Vuren en Dalem, werd veel aandacht besteed aan de waterstaatszorg. Zo werd op 26 juni 1872 het stoomgemaal Constantia Adriana officieel in gebruik genomen. Tot aan zijn overlijden was Jan Viruly eigenaar van dit stoomgemaal. Het ging vervolgens in eigendom over op de geërfden van de polders Vuren en Dalem. Naast het instellen van een gemeenschappelijke regeling voor het beheren van het stoomgemaal was ook het tijdstip aangebroken voor de inrichting van beide polders op dezelfde manier als de overige dorpspolders in de Tielerwaard. * 
1.1. Oprichting
1.2. De Polder Vuren en het Rivierpolderreglement
1.3. Opheffing
1.4. Het bestuur
1.5. Archief
3. Inleiding aanvulling

Kenmerken

Datering:
1882 - 1956
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
4
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de dorpspolder Vuren, 1882-1956