Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

0435 Archief van de Dorpspolder Beusichem en Zoelmond, 1838 - 1955

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Bestuur
1.2. Waterlozing
1.3. Opheffing
1.4. Reorganisatieplannen 1937
1.5. Reorganisatieplannen 1954
0435 Archief van de Dorpspolder Beusichem en Zoelmond, 1838 - 1955
1. Inleiding
1.5.
Reorganisatieplannen 1954
In de jaren vijftig kwam opnieuw de samenvoeging van de polderdistricten Buren, het polderdistrict Culenborg en de buitenpolders Acquoy, Beesd, De Geeren, Mariënwaerd en Rhenoy ter sprake. Dit resulteerde uiteindelijk in de oprichting per 1-1-1955 van het polderdistrict Lek en Linge en het waterschap Wegschap Mariënwaerd.
In de memorie van toelichting bij het besluit van Provinciale Staten werd ingegaan op de achterliggende redenen voor de reorganisatie. Hierbij was een vergelijking gemaakt met het polderdistrict Tielerwaard; was hier sprake van een centraal bestuur, in het noordelijke Lingegebied waren 6 besturen verantwoordelijk voor de zorg voor de hoofdwaterkeringen en in totaal 7 van elkaar onafhankelijk waterschappen; hierbij werden niet de Burense dorpspolders, niet verantwoordelijk voor waterkeringen, meegerekend. Afgezien van de bestaande plannen voor de verbetering van de afwatering en watervoorziening van het noordelijke Lingegebied was men van mening dat deze historisch gegroeide bestuurlijke versnippering niet meer te verantwoorden was. De hierbij naar voren gebrachte argumenten waren:
- de salariskosten van de dagelijkse besturen, secretarissen en ontvangers van de gezamenlijke polderdistricten/waterschappen stonden niet in een redelijke verhouding met dergelijke kosten voor een centraal orgaan
- de bestaande waterschappelijke indeling en de waterstaatkundige situatie kwamen niet met elkaar overeen; de afwaterings- en watervoorzieningproblematiek was grensoverschrijdend
- de bestuurlijke versnippering belemmerde de te treffen waterstaatkundige maatregelen voor de opvoering van de produktiviteit van de bodem
- het belang van de waterkeringen tegen Lek en Linge stond niet in verhouding met de kosten door de diverse organisaties hier aanbesteed
de eis dat de technische dienst van het waterschap belast met het beheer van de Linge nauw samenwerkte met de waterschappen verantwoordelijk voor de detailwater af- en aanvoer. Aan deze eis kon met name worden voldaan wanneer er geschoold technisch personeel in dienst van één groot beheerslichaam aanwezig was en het bestaande aantal gemalen tot een minimum beperkt werd.
1.6. Verantwoording inventarisatie
1.7. Lijsten van poldermeesters en ontvangers

Kenmerken

Datering:
1838 - 1955
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
8,50
Toegangstitel:
Concept-inventaris van het archief van de dorpspolder Beusichem en Zoelmond, 1838-1955