Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

3154 Archief van het Gezelschap Bommelia te Leiden, 1873 - 1876

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
In 1873 studeerde een zestal studenten, afkomstig uit Zaltbommel in Leiden aan de universiteit: J. Heyligers, P.G. van Anrooij, W. Bollaan, G. Hultman, H. Hijmans van Anrooy en D. van Haren Noman. Na de zomervakantie van 1873 namen zij het initiatief tot de oprichting van een vereniging onder de naam ‘Gezelschap Bommelia’. Het was een gezelligheidsvereniging, die tot doel had de betrekkingen tussen de studenten afkomstig uit Zaltbommel te onderhouden en gezamenlijk het nieuws uit Zaltbommel te bespreken. Bij de oprichtingsvergadering had men hooggestemde verwachtingen: er werd een dronk uitgebracht ‘op 't welzijn en de voortdurende bloei van 't gezelschap Bommelia, die hij hoopte dat zoo mocht toenemen dat de stad Zaltbommel later met trotschheijd en ontzag zal kunnen wijzen op dat gezelschap dat daar hun geest zoo in 't L.S.C, vertegenwoordigde’ (inv.nr. 3154/6, p.3).
Een correspondent in Zaltbommel moest hen op de hoogte houden met de gebeurtenissen aldaar. Waarschijnlijk waren de vergaderingen niet altijd zo hoog gestemd. ‘Nog enige tijd blijft de vergadering bij elkaar, welke zij verbrengt met rooken, drinken en lullen ...’ (inv.nr. 3154/6, p.32).
Het gezelschap was een niet zo lang leven beschoren. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar een niet uitgewerkte, losse notitie van 1877 in het notulen boek schijnt erop te duiden dat er sprake was van ruzie en het ontbinden van het gezelschap.
Het archiefje beslaat 0,12 m. Het is in 1996 door het Maarten van Rossummuseum overgedragen aan het Streekarchief Bommelerwaard. Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
W. van As, Zaltbommel 1996.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Categorie: