Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

0742 Archief van de Hervormde gemeente Asch, 1604 - 1995

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Leiding van de gemeente
1.2. Archief
1.3. Verantwoording van de aanvullingen
0742 Archief van de Hervormde gemeente Asch, 1604 - 1995
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de aanvullingen
Het archief is in 1984 in bruikleen gegeven aan het toenmalige Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg, de rechtsvoorganger van het Regionaal Archief Rivierenland. Niet alle in de inventaris van Postma beschreven documenten waren daarbij ook werkelijk aanwezig. Enkele daarvan zijn bij latere aanvullingen alsnog overgedragen. Echter ontbreken nog steeds de nummers 10, 13, 17, 20, 24, 59b en 81.
Het chronologische overzicht van de geschiedenis van de kerk is niet van Postma. Het is in 1992 opgesteld door de heer N. Berghuijs uit Buren en aan de inventaris toegevoegd.
De indeling van de inventaris Postma is zoveel mogelijk intact gelaten. Wel zijn het taalgebruik en de vormgeving ervan aangepast. De doorlopende nummering is losgelaten om de later overgedragen documenten op de logische plaats in de inventaris te kunnen toevoegen. Deze heeft hierdoor het karakter van een plaatsingslijst gekregen. Het gebruiksgemak ervan is hierdoor echter hoger.
De regesten die Postma maakte van de charters in het archief werden aangetroffen in de charterdoos. Deze zijn nu als inventarisnummer 209 opgenomen in de inventaris. Bovendien is een afschrift ervan opgenomen na de plaatsingslijst.
P.J.G. Huijsmans, 2005.
1.4. Lijst van Predikanten van de Nederduitse Hervormde Gemeente te Asch 1615-1946
1.5. Historische aantekeningen 1335-1878 kerk te Asch

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt
Omvang in meters:
3,90