Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

1473 Archief van het waterschap van de Linge, 1953 - 2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Organisatie
Archief
1473 Archief van het waterschap van de Linge, 1953 - 2001
Inleiding
Archief
Het archief van het Waterschap van de Linge is geordend op onderwerp en op dossierniveau. Dossiers zijn geclassificeerd op basis van de (Unie-)code voor de waterschapsarchieven.
Deze code is te vergelijken met de VNG-code voor gemeenten. Een ordeningsplan is niet aanwezig.
Regels over het beheer van post en archief waren tot 1987, voor zover valt na te gaan, niet vastgelegd. Vooral oudere documenten zijn dan ook niet consequent van een uniek nummer voorzien.
Overzichten van ingekomen en uitgaande stukken (agenda's) zijn slechts aanwezig over de periode 1953-1957.
In 1987 werd door de Verenigde Vergadering de Archiefverordening 1987 vastgesteld.
Uitwerking hiervan vond plaats in het Reglement Archiefzaken 1987, gevolgd door het Reglement Post en Archiefzaken 1991.
Blokvorming is in het archief beperkt en niet geheel consequent toegepast.
Series zijn in veel gevallen (niet altijd) in 10-jarenblokken ingedeeld.
Andere dossiers trekken zich over het algemeen niets aan van 10-jarenblokken, maar zijn op het moment van sluiting aan het op dat moment lopende blok toegevoegd.
Selectie en vernietiging heeft vanaf 1991 plaatsgevonden. Vernietigbare dossiers werden vanaf dat moment onderscheiden van bewaardossiers, en in afzonderlijke reeksen op vernietigingsjaar bewaard. Vanaf dat jaar werden in principe jaarlijks de daarvoor in aanmerking komende dossiers vernietigd. In 1991 heeft tevens (summier) vernietiging plaatsgevonden met terugwerkende kracht tot 1940.
De oorspronkelijke toegang tot het archief bestaat uit een dossierinventaris. Deze is digitaal beschikbaar. De kwaliteit van de dossieromschrijvingen is matig. Ze zijn vaak onduidelijk en te vaag.
Het archief betreft het volledige archief van de rechtspersoon Waterschap van de Linge. Het archief heeft een totale omvang van ongeveer 70 strekkende meter. Hiervan is ongeveer 10 meter al geselecteerd voor vernietiging.
De materiele kwaliteit van de documenten is goed. Het verpakkingsmateriaal is vrijwel zonder uitzondering niet zuurvrij en wordt daarom vervangen.
Bij het archief van het waterschap van de Linge is tevens ondergebracht het archief van het Samenwerkingsverband Waterschapsbelastingen Vierstromengebied (SW4S). Dit betreft het archief van een organisatie waarin de waterschappen in het Rivierengebied samenwerkten, en die was ondergebracht bij het Waterschap van de Linge. Dit archief, dat een omvang heeft van ongeveer 2 meter, zal in een later stadium bewerkt worden en dan aan deze inventaris toegevoegd.
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
53,62