Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

0260 Archief van Lies Veenhoven, illustratrice, 1930 - 1996

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Personalia
1.2. Jeugd en studie
0260 Archief van Lies Veenhoven, illustratrice, 1930 - 1996
1. Inleiding
1.2.
Jeugd en studie
Haar prille jeugd in Hengelo verliep zonder bijzondere gebeurtenissen. In 1931 werd ze toegelaten tot de HBS die ze in 1936 voltooide. In hetzelfde jaar slaagde ze in juli te 's-Gravenhage voor de akte handtekenen Lager Onderwijs. In november ging ze naar de huishoudschool in Enschede om te studeren voor lerares huishoudkunde. Twee jaar later werd haar het diploma uitgereikt en behoorde ze tot de beste drie studenten van dat jaar. Op aandringen van haar oom, de kunstschilder H.C. van Mourik en met steun van haar vader, haar moeder zag haar liever het onderwijs ingaan, "want kunst is zoo wankel", meldde zij zich in 1939 bij het 'Genootschap Kunstoefening. Middelbare School voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid' te Arnhem. Deze opleiding, die normaal vijf jaar duurde, deed Lies in drie jaar, zodat ze in 1942 haar diploma behaalde. Ze bleef nog een jaar in Arnhem om zich verder te bekwamen in de illustratieve richting. In 1943 kreeg ze, nadat haar ouders bij H.C. van Mourik waren ingetrokken, een kamer/atelier bij de familie Donkersloot, waar ze verbleef tot de algemene evacuatie van Tiel en omgeving, die in september 1944 een aanvang nam.
1.3. Werk
1.4. Collectie
1.5. Aanwijzingen voor de gebruiker
Catalogus/inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
4,40
Categorie: