Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

0322 Archief van de Heemraden van de polders Hond, Ham en De Geeren, (1585) 1612 - 1838

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis vóór 1784
1.2. Positie van de Schout van den Broek
1.3. Geschiedenis na 1784
1.4. Geschiedenis na 1837
1.5. Verantwoording inventarisatie
0322 Archief van de Heemraden van de polders Hond, Ham en De Geeren, (1585) 1612 - 1838
1. Inleiding
1.5.
Verantwoording inventarisatie
Het archief heeft een omvang van 0,50 strekkende meter, het is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven.
Van een oorspronkelijke ordening is niets gebleken. Dit archief maakte voorheen onderdeel uit van de in de jaren veertig van de twintigste eeuw door mr. P.J.W. Beltjens vervaardigde inventaris van het oud-archief van het polderdistrict Culemborg 1530 - 1838 (oud toegangsnummer 0319). Beltjes gaf daarbij geen toelichting, de oude toegang is zonder inleiding. Bij de opheffing in 1838 is het archief overgedragen aan de rechtsopvolger, het polderdistrict Culemborg. Na de samenvoeging van de polderdistricten Culemborg en Buren tot het polderdistrict Lek en Linge werd het archief tijdelijk geplaatst in de archiefbewaarplaats van de gemeente Buren. In 1994 werd het archief overgebracht naar Geldermalsen en vond een her-inventarisatie plaats. In februari 1995 werd echter onverwacht in de bewaarplaats van de provincie Gelderland opnieuw enkele stukken aangetroffen, waarop in 1995 opnieuw moest worden besloten tot inventarisatie.
Hierbij bleek dat bij deze polders naast een boekhouding van de inning van de waterlozing, met andere woorden de aan Beusichem verschuldigde penningen, een aparte boekhouding van inkomsten en uitgaven voor de polder Hond werd bijgehouden, naast een voor de gezamenlijke polders, conform het reglement uit 1785, maar vóór 1785 al gebruikelijk.
1.6. Lijst van de heemraden 1612-1837
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,50
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de polders Hond & Ham & De Geeren 1612-1838