Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

0322 Archief van de Heemraden van de polders Hond, Ham en De Geeren, (1585) 1612 - 1838

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis vóór 1784
1.2. Positie van de Schout van den Broek
0322 Archief van de Heemraden van de polders Hond, Ham en De Geeren, (1585) 1612 - 1838
1. Inleiding
1.2.
Positie van de Schout van den Broek
Onbekend is wanneer voor het eerst heemraden optraden namens de geërfden van deze drie polderblokken. Vanaf 1612 zijn rekeningen bewaard van heemraden, die belast waren met het onderhoud van de Honddijk en de Geerkade. De Honddijk was gelet op het reglement uit 1784 een ringdijk, van de Geerkade werd in 1784 niet meer gesproken, wel van de Hamsche Weg. Wellicht is tijdens de eigendomsovergang van de Hond in 1583 van de abdij Mariënwaard op de graaf van Culemborg de noodzaak gevoeld eigen heemraden te benoemen.
Onduidelijk blijft de positie van de Schout van den Broek ten aanzien van de polders Hond, Ham en De Geeren. Deze schout, bijgestaan door de laagdijksheemraden, was verantwoordelijk voor het schouwen het gemeneland, waartoe ook Redichem werd gerekend en blijkens een discussie met de magistratuur van de stad Culemborg in 1781 ook de Honddijk. Toch is een jaar later nog steeds sprake van eigen heemraden.
Tijdens de schouw van de 'Rekemer' constateerden de laagdijksheemraden Van de Werff en Lakerveld dat de Honddijk van voor de Blijk (of bleek) af tot aan de boomgaard van de weduwe van Nicolaas den Dijker in slechte staat van onderhoud verkeerde. Daar de Honddijk echter door de souverein overgenomen was, waarbij niet duidelijk geregeld was wie voor het onderhoud van het banwerk verantwoordelijk was, de souverein of de nabijgelegen geërfden, ontstond een discussie. De laatsten meenden dat het onderhoud ten laste van de souverein kwam die de Honddijk en de Lange Dreef tot bijna aan het water toe beplant had, waardoor vegen en onderhoud aan de 'Rekemer' nagenoeg onmogelijk werd gemaakt.
Aan de magistratuur van de stad Culemborg werd om advies gevraagd hoe verder te handelen. Deze schreef een duidelijk antwoord terug, niet de souverein maar de eigenaars van de landerijen gelegen tussen de gracht en de Honddijk waren vanouds verplicht de 'Rekemer' te onderhouden en dus ook aanspreekbaar voor de Honddijk.
In het Reglement op de Veldpolicie van 1779 zien we ook in Goilberdingen eigen heemraden optreden. Deze voerden samen met de Schout van de Broek de schouw over de Goilberdingse wetering. Voor de overige waterstaatsaangelegenheden binnen Goilberdingen traden de Schout van den Broek en de laagdijksheemraden op * 
1.3. Geschiedenis na 1784
1.4. Geschiedenis na 1837
1.5. Verantwoording inventarisatie
1.6. Lijst van de heemraden 1612-1837
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,50
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de polders Hond & Ham & De Geeren 1612-1838