Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Elisabeth Weeshuis te Culemborg, 1560 - 1952

1499 Archief van het Elisabeth Weeshuis te Culemborg, 1560 - 1952

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van het Elisabeth Weeshuis
Het archief van het Elisabeth Weeshuis
1499 Archief van het Elisabeth Weeshuis te Culemborg, 1560 - 1952
Inleiding
Het archief van het Elisabeth Weeshuis
Deze inventaris betreft het archief van het Elisabeth Weeshuis tot en met 1952, het jaar van de sluiting van de instelling. Stukken van na 1952 zijn ondergebracht in het nieuw-archief van de stichting, net als die delen, notulenboeken bijvoorbeeld, die in 1953 of later zijn gesloten. Het archief van het weeshuis werd oorspronkelijk bewaard in de zogenaamde rekenkamer boven de poort. Waar het later heen is verhuisd, toen deze kamer werd verhuurd, is niet duidelijk.
De eerst bekende poging het archief te inventariseren dateert van 1825, toen de secretaris F.C.B.F. Moritz van Rosenthal met dat werk werd belast. Een resulterende inventarislijst is niet overgeleverd. Bij deze gelegenheid werden afgedwaalde archiefstukken van de gemeente teruggegeven.
De eerst bewaarde integrale ordening van het archief stamt uit 1861. Het lijkt waarschijnlijk dat deze inventarisatie tot stand is gebracht in verband met het onderzoek naar de geschiedenis van de instelling dat heeft geresulteerd in het gedenkboek door secretaris P. Alma uit 1860. Een kast in het weeshuis werd als archiefbewaarplaats ingericht.
De laatste inventarisatie voorafgaand aan de huidige stamt uit 1922 en is verricht door protector A.J.J.M. Olijslager en secretaris C.J. Cladder. Opnieuw werden er afgedwaalde stukken overgedragen aan het gemeentearchief. De ordening uit 1922 was weinig fijnmazig van aard, met portefeuilles van losse stukken die vaak een bij elkaar geraapt karakter hadden.
De inventarislijst uit 1922 is in de huidige ordening te vinden onder inventarisnummer 63. Verschillende stukken van toen zijn thans niet meer aanwezig. Het gaat daarbij om de stukken gerangschikt onder de nummers 105, 108, 109, 110, 111, 112, 114 en 117 van de toenmalige ordening.
In 1936 heeft het Rijksarchief in Gelderland een aantal stukken die zouden behoren tot het weeshuisarchief aan het weeshuis overgedragen. Een overzicht van deze stukken is te vinden onder inventarisnummer 64.
Bij aanvang van de huidige inventarisatie verkeerde het archief in chaotische staat. Correspondentie en andere stukken lagen in stapels door elkaar, vaak zelfs zonder chronologisch verband. Het onderscheid met stukken die in portefeuilles waren afgezonderd was vaak niet te achterhalen. Er is daarom voor gekozen van voren af aan te beginnen, en niet te proberen de series te herstellen, maar het archief thematisch te ontsluiten. Van een concordans is afgezien, omdat er in de bestaande literatuur over het weeshuis nauwelijks verwijzingen zijn opgenomen naar archivalia, anders dan naar de eenvoudig te traceren jaarrekeningen en notulenboeken.
Dankwoord
Aanvulling
Voornaamste literatuur
Overzicht van weeshuisfunctionarissen
Protectoren
Secretarissen
Rentmeesters
Binnenvaders en -moeders

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbekend
Omvang in meters:
21