Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het dorpsbestuur Beusichem en Zoelmond, 1558 - 1818

0698 Archief van het dorpsbestuur Beusichem en Zoelmond, 1558 - 1818

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. De gemeente Beusichem
1.2. Geschiedenis van de archieven
0698 Archief van het dorpsbestuur Beusichem en Zoelmond, 1558 - 1818
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van de archieven
De archivalia van de voormalige dorps- en kerspelbesturen van Beusichem en Zoelmond, welke in deze inventaris beschreven zijn, en sinds 1958 in de gemeentelijke archiefbewaarplaats van Beusichem berusten, bevonden zich voordien op verschillende plaatsen. Een gedeelte berustte onder het gemeentebestuur, terwijl ook in het Rijksarchief en Gelderland een belangrijk deel aanwezig was. * 
Het merendeel van de archiefstukken die zich in het Rijksarchief bevonden, is samen met een aantal stukken, behorend tot het rechterlijk archief van de bank van Beusichem en Zoelmond, in het begin van deze eeuw in het kerkgebouw der Hervormde gemeente van Beusichem aangetroffen. In 1902 werden al deze bescheiden door de toenmalige kerkvoogden afgestaan aan het Rijksarchief in Gelderland.
Het Rijksarchief bezat al een aantal, hoofdzakelijk uit de 16de eeuw daterende, stukken van het kerspelbestuur van Beusichem.
Tenslotte berustten onder de secretaris van de dorpspolder ook enige 17de eeuwse rekeningen van geërfden.
Bij de inventarisatie, welke in 1958 gereed kwam en uitgevoerd werd door de provinciale chartermeester, mr. P.J.W. Beltjes, zijn alle voorhanden archivalia van de dorps- en kerspelbesturen wederom verenigd. De aan het Rijk toebehorende bestanddelen zijn toen aan de gemeente Beusichem overgedragen.
1.3. Noot betreffende de aanvulling en bewerking
1.4. Bijlage bij de inleiding

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt vanwege de slechte materiële staat van een aantal stukken
Omvang in meters:
4
Toegangstitel:
P.J.W. Beltjes, Inventaris van het oud-archief van de gemeente Beusichem 1558 - 1816, inv.nrs. 1 - 69