Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen afdelin...

2125 Archief van de dorpen Waardenburg en Neerijnen, 1677 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van Waardenburg
1.2. Geschiedenis van Neerijnen
2125 Archief van de dorpen Waardenburg en Neerijnen, 1677 - 1811
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van Neerijnen
Neerijnen stond aanvankelijk met het oostelijker gelegen Opijnen bekend onder de naam IJnen. Een midden 12e eeuws handschrift (een copie van een handschrift uit 996) geeft de vermelding '...quicquid in Ine habuit. ';andere vermeldingen zijn in 997 en 1259 Yne. *  .
In het jaar 1265 sprak men van Nederijnen cum Opijnen, in 1280 van Ynen et Opinen. Vanaf het einde van de 14de eeuw werd Neerijnen aangeduid als Nederijnen, onder deze naam vinden we het dorp ook in 18de eeuwse archiefstukken nog terug. De huidige spelling van de naam komt vanaf 1481 voor. Neerijnen was evenals Waardenburg een dagelijkse heerlijkheid. De eigenaar hiervan was steeds dezelfde als die van de heerlijkheid Waardenburg. *  .
Een beschrijving uit de tweede helft van de achttiende eeuw geeft een contemporain beeld van het dorp: '...Opijnen en Neerijnen zijn twee dorpjes, die door graaf Otto III in het jaar 1265, te zamen met Hiern, aan ridder Rudolf Kok werden afgestaan in ruil voor enige andere goederen. Neerijnen ligt nog bij deze stad (Zaltbommel). De Gereformeerde kerk van Neerijnen wordt met die van Waardenburg door één predikant bediend. Ook is mij bij mededeling bekend dat bij Neerijnen, aan de Waaldijk, een adellijk huis staat...' *  Met dit laatste huis moet het huidige kasteel bedoeld zijn, in gebruik bij de gemeente Neerijnen als gemeentehuis.
1.3. Waardenburg en Neerijnen in 1808
1.4. Dorpsbestuur
1.5. Geschiedenis van het archief
1.6. Verantwoording van de inventarisatie
1.7. Verwijzingen naar andere archieven

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
1,62