Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3102 Archief van de Buitenpolder het Eiland Nederhemert, 1820-1969

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Oprichting en opheffing
2. Het archief
3102 Archief van de Buitenpolder het Eiland Nederhemert, 1820-1969
Inleiding
2.
Het archief
Het archief is na de opheffing van de polder terecht gekomen bij het Polderdistrict Bommelerwaard en later onder het beheer gekomen van het Streekarchief Bommelerwaard. Er zat nauwelijks enige ordening in het archief. De ingekomen stukken werden jarenlang gewoon chronologisch opgeborgen zonder dat er een nadere toegang op voorhanden was. Afschriften van de uitgaande stukken werden tot 1954 opgenomen in de notulenboeken of toegevoegd aan de ingekomen stukken. De polder en daarmee de administratie was maar klein en overzichtelijk. Blijkbaar kon men in de chronologische series stukken vrij gemakkelijk datgene opzoeken wat men nodig had.
Het archief berustte na de tweede wereldoorlog in een houten kist en was beschadigd door insecten. De Provinciale Archiefinspectie drong aan op behandeling van de stukken met DDT. Het verzoek moest enkele malen herhaald worden voordat het polderbestuur meldde dat het werk was uitgevoerd (zie nummer 3102/16 en 3102/17). Het archief vertoont hier en daar inderdaad sporen van insectenvraat (zilvervisjes). Veel bijlagen bij de rekeningen uit de 19e eeuw zijn beschadigd, met name ontstaan door een slechte berging (opgefrommeld). Restauratie is wel mogelijk, maar het belang van de stukken is gering, de kosten zijn relatief hoog, de stukken worden slechts sporadisch gebruikt en de schade is stabiel. Daarom is besloten de restauratie niet uit te laten voeren.
De serie ingekomen stukken is ontdaan van vernietigbare stukken en de bijlagen bij de jaarrekeningen van ná 1945 zijn eveneens vernietigd. 2 2 2 2
Het archief beslaat 3,12 strekkende meter. Aan de openbaarheid van de stukken zijn geen beperkingen gesteld.
J.J.A. Buylinckx,
juli 2008

Kenmerken

Datering:
1820-1969
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
3,12